-Woensdagochtend 10 september 2025 -
-The New Farm Den Haag -
Een zeer interessante ochtend!!

Met bijna 20 personen hebben we The New Farm bezocht. De bedoeling was drie bedrijven te bezoeken, maar spontaan hadden zich meer bedrijven gemeld om zich te presenteren. Onder begeleiding van Reneé hebben we deze bedrijven bezocht.
In het gebouw vind je kleinschalige productiebedrijven op het gebied van(voedsel)productie. Dit om deze kleine ondernemers te stimuleren. In het gebouw zijn zo’n twintig kleine bedrijven, die zich daar voor een redelijk bedrag kunnen huisvesten.
Onze rondleiding start op de topetage. Daar krijgen we uitleg over The New Farm en ook wie de vorige bewoners van dit pand waren.
Voor de gemeente Den Haag was de komst van de Zwitserse Urban Farmers (2013) aanleiding om de voormalig Philipsfabriek (9.000 m2), gelegen in de Groente- en Fruitwijk van Den Haag, te herontwikkelen tot een centrum voor stadslandbouw.
Het doel hierbij was te onderzoeken hoe je dichtbij/in de stad gezond voedsel kan produceren en welke kennis en technologie hiervoor nodig is. Urban Farmers De Schilde (UF) was op 35 meter hoogte de grootste ‘rooftopfarm’ (1.200 m2) van Europa en trok wereldwijd enorme belangstelling. Door middel van een aquaponicssysteem werden diverse groenten in de dakkas gekweekt en op de 6e (en hoogste) verdieping tilapia-vis. Bij een aquaponicssysteem wordt het water van de vissen gezuiverd en wordt vervolgens naar de planten in de kas gepompt, waarna het overtollige water naar de vissen terugstroomt. Jammer genoeg bleek het project financieel niet haalbaar te zijn en werd in 2018
failliet verklaard.
Als eerst gingen we op bezoek bij Eiber. Op de zesde verdieping is een kleine brouwerij gehuisvest op een extra stevige vloer in het pand. Grote ketels en ander apparatuur zorgen er voor dat dit bedrijf, dat door 1 persoon gerund wordt, speciaal bier maakt voor de regio Den Haag. Het zijn basisbieren in combinatie met exclusieve en seizoensbieren.
Bij de volkskeuken hebben we lekker muffins gegeten. Deze keuken brengt mensen samen door lokaal lekker te koken en te eten. Er zijn vrijwilligers en er is een klein aantal mensen die een vergoeding krijgen. Wil je eens aanschuiven bij een van de tafels? Dan kan dat in de Stationsbuurt: De Helena en Stadsoase Spinozahof en in het Zeeheldenkwartier: De Gymzaal en Grand Café Utopia en in Wassenaar: De Kievit.
De Biesieklette is bij iedereen wel bekend maar wist je dat de Biesieklette meer is dan bewaakte stallingen. Zij houden zich ook bezig met het creëren van werkgelegenheid. Ze begeleiden medewerkers bij het vinden van regulier werk. De stallingsbeheerders werken een bepaalde tijd bij de organisatie. Zij volgen daar interne trainingen, krijgen werk en coaching en een op maat gemaakt persoonlijk ontwikkelplan. Dankzij dit traject doen zij werkervaring op met als doel een baan in de reguliere arbeidsmarkt.
I-did is opgericht met als doel sociale inclusie door middel van werk en het verwerken van reststromen van textiel. Zo verwerken zij o.a. gedragen kleiding van het leger en van de KLM. Al deze reststromen worden uiteindelijk verwerkt tot gerecycled vilt. Dat vilt wordt vervolgens weer verwerkt tot mooie gebruiksartikelen en voor o.a. vloermaterialen. De medewerkers zijn deelnemers die lange tijd niet hebben gewerkt. Zij werken ook in Utrecht. Vanaf deze locaties coacht I-did ongeveer 80 deelnemers.
Waterzuivering Sensiblue is een apparaat dat water zuivert door middel van zout. Wanneer er water door het apparaat stroomt, wordt door de turbine automatisch een kleine hoeveelheid elektriciteit opgewekt die het zout activeert om daarmee het water te desinfecteren. De smaak van het water verandert hierdoor niet.
Al met al een zeer interessante ochtend!!
Verslag Corrie van Zundert
De foto's zijn van Corrie van Zundert en
Op foto's staan zoals gebruikelijk vaak personen. Als iemand bezwaar heeft tegen een bepaalde foto, geef dat dan door aan webmaster@lavivoseniorenclub.nl, dan halen we de foto weg.
© 2025 Seniorenclub Lavivo - Alle rechten voorbehouden