Verslag bedrijfsbezoek Koppert Cress te Monster

Dinsdagochtend 23 mei 2023


Cressen zijn heel jonge plantjes die met hun wortels in een bakje op een voedingsbodem staan.



Iedereen was er mooi op de afgesproken tijd in geslaagd de kwekerij van Koppert Cress te bereiken. Na de ontvangst met koffie/thee gaven Niek en Tim een culinaire uitleg over het bedrijf en de speciale divisie Q.

Koppert Cress is gespecialiseerd in ‘cressen’. Cressen zijn, net als tuinkers (Garden Cress) heel jonge, levende plantjes die met hun wortels in een bakje op een voedingsbodem staan. Eigenlijk zijn cressen een heel vroeg te oogsten groente. De cressen worden tegenwoordig op smaak geselecteerd uit heel veel soorten groenten en kruiden en op de meest moderne en hygienische manier geteeld. Cressen worden wereldwijd verkocht. Professionele chefkoks weten de weg naar de cressen goed te vinden.

Op dit moment wordt er een 30-tal cressen gekweekt, ieder met zijn eigen smaak en toepassingsmogelijkheden. Daarnaast worden er specialiteiten gekweekt zoals eetbare bloemen en bladeren, deels ook te gebruiken als extra smaak in het drinkwater. De opkweek van deze kiemgroenten varieert afhankelijk van de soort tussen de 5 dagen tot ca 5 weken. Afnemers van de cressen zijn professionele gebruikers zoals koks, cateringbedrijven. Een aantal cressen zijn ook bij de groothandel te koop. Omdat de opkweek van vanille in de tropen kwalitatief nog wel verbeterd kan worden, ziet Koppert Cress het als een uitdaging om dit product in Nederland te gaan kweken. Met name ook omdat niemand anders dit al doet. Ruim 12 jaar geleden is het onderzoek gestart, er moesten de nodige hobbels worden overwonnen en er komt nog steeds veel handwerk (bijvoorbeeld de bestuiving) aan te pas, maar het eindresultaat mag er zijn.

Om een beter gevoel bij de toelichting te krijgen werd er over gegaan op de proeverij. Er stonden 8 cressen soorten klaar en het was aan ons om de smaak te bepalen. Vervolgens werd aangegeven bij welke producten dit uitstekend te combineren is. Bijna bij allemaal komt ook de boterham met kaas als optie.

Natuurlijk wilden we ook zien hoe de transportlijn is van zaadje tot transport naar de afnemers. In de piekweken, zoals de week voor Pasen en Kerst worden er ca 100.000 dozen (met daar in 16 blauwe kweekbakjes) gevuld en afgeleverd. Het bedrijf heeft zelf maar twee vrachtwagens en levert alleen in de regio af. (binnen een straal van ca 30 km) De rest wordt verzorgd door transportbedrijven of door afnemers zelf opgehaald.

Rolien bedankte Niek en Tim voor de uitgebreide uitleg en rondleiding door het bedrijf. We kregen allemaal een handout mee naar huis.

Verslag: Johan Bunschoten

De foto's zijn van Corrie van Zundert en Johan Bunschoten.

Op foto's staan zoals gebruikelijk vaak personen. Als iemand bezwaar heeft tegen een bepaalde foto, geef dat dan door aan webmaster@lavivoseniorenclub.nl, dan halen we de foto weg.

© 2023 Seniorenclub Lavivo - Alle rechten voorbehouden